Information

Find rundt i informationsjunglen

Hvis du googler “amning” eller et specifikt ammerelateret problem, vælter det frem med hits. Desværre findes der masser af misvisende information derude, og det kan være virkelig svært at gennemskue hvilken information, der reelt er velbegrundet i forskning, og hvilken information, du lige så godt kan smide i skraldespanden.

Generelt er det derfor en god idé at være kritisk, når du læser på nettet. Rigtig mange mødre leder efter et “quickfix” altså den her mirakelkur, der kan løse alle deres (amme)problemer. Men sådan en findes bare ikke.

Lad mig lige gentage det: Der findes ikke mirakelkure, der rent faktisk virker!

Så, hvis du støder ind i en side, der lover dig at kunne rette op på dine problemer hvis du baaaaare lige køber adgang til deres superhemmelige opskrift, så gå i en stor bue udenom.

Men hvor skal man så gå hen?

Heldigvis findes der faktisk nogle rigtig gode ressourcer derude, så her får du mit bud på tre virkelig gode kilder til generel information om ammeproblematikker og to gode sider, til dig, der har brug for at tjekke om din medicin er kompatibel med amning.

Ammenet

Foreningen Ammenet er en dansk organisation, der har på deres hjemmeside har en wiki med evidensbaseret information om en masse forskellige ammerelaterede udfordringer. Det vil sige at informationerne i denne wiki i høj grad er baseret på forskning. Og der, hvor den ikke er, er det tydeligt angivet, så du let kan navigere i den information, du får. Du finder wikien her.

Ammehjelpen

Ammehjelpen er den norske pendant til danske Ammenet. Foreningen tilbyder en masse evidensbaseret info på deres hjemmeside, om rigtig mange ammerelaterede udfordringer.

Siden er på norsk, men relativt letlæselig.

Du finder dem lige her.

Lactamap

Endelig er der Lactamap, som er et helt nyt Australsk initiativ. Siden er oprindelig tiltænkt som et værktøj for læger, hvor de kan finde evidensbaseret information om amning samt forslag til handleplaner ved forskellige udfordringer. Sitet er dog gratis at bruge (man skal bare oprette sig som bruger for at få adgang), så alle kan gå ind og finde informationen. Siden er skrevet på engelsk, og kan for nogen måske være lidt vanskeligt at læse, men prøv dig frem. Om ikke andet, kan du tage informationen med til fx din læge eller sundhedsplejerske, hvis du oplever at de ikke rigtig ved det store om lige netop dit problem.
Der er også patient-rettet informationsmateriale, som enten kan downloades eller som man kan få tilsendt i en mail.

Du finder siden her.

Lactmed toxnet

Denne side er den officielle amerikanske database, der samler den viden, der findes omkring kompatibiliteten mellem amning og alverdens medicin. Den bruges bl.a af de læger, der laver vurderinger for medicin.dk

Siden er på engelsk, så vær opmærksom på, hvordan du staver medicinen. Ofte skal der blot et “e” bagpå navnet. Vær iøvrigt obs på, at du skal bruge navnet på indholdsstoffet i medicinen og altså ikke handelsnavnet.

Siden er målrettet sundhedspersonale og kan derfor være lidt sværere at læse, men heldigvis har de også en gratis app (som blot hedder LactMed), hvor man nemt kan få et letlæseligt resume.

Du finder siden her.

E-lactancia

På denne spanske hjemmeside kan du slå din medicin op via det engelske navn på indholdsstoffet. Siden giver et meget overskueligt overblik, da medicinen har forskellige farvekoder, fra grøn, over gul, orange og til rød, der angiver om medicinen kan bruges eller ej.

Du finder den her.

Husk iøvrigt, at den information, du kan finde på nettet, aldrig kan erstatte et besøg hos en fagperson. Så hvis du oplever et problem, så tøv ikke med at opsøge hjælp fra fx læge, sundhedsplejerske eller professionel ammevejleder. Husk også at der er gratis vejledning at hente hos foreningerne Ammenet og Forældre&Fødsel <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *